Pompoen-appeltaart met kaneel-calvados-room

Marene Hendriksen

18 februari 2019

appeltaart

Deze heerlijke pompoen-appeltaart is een variant op het traditionele baksel dat we allemaal zo graag bakken als er een verjaardag op de kalender staat. De kaneel-calvados-room maakt het geheel lekker smeuïg. Wij delen het recept! Nagerecht voor 8 personen ± 1 uur en 15 min. + oventijd ± 30-35 min.

Ingrediënten

  • 90 g boter
  • 1,5 kg pompoen, geschild, pitten verwijderd en in blokjes gesneden
  • 2 grote grannysmithappels of andere stevige, zure appels: geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
  • 135 g bruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 50 g pecannoten, gehakt en geroosterd
  • 2 vellen koelvers bladerdeeg bloem om uit te rollen
  • 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
  • 250 ml slagroom
  • 2 el basterdsuiker
  • 30 ml calvados
  • Ook nodig: rand van een ingevette springvorm 28 cm Ø, bakpapier

appeltaart

Bereiding

  1. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de pompoen en appels toe en bak al omscheppend ± 8 minuten.
  3. Zet het vuur laag en voeg de bruine suiker en het vanillestokje toe en roer goed door.
  4. Schraap de bruine aanzetsels van de bodem van de pan met een houten lepel en dek af met een deksel.
  5. Laat het mengsel in 25-30 min. op laag vuur gaar koken.
  6. De pompoen en appel moeten zacht zijn maar nog steeds hun vorm hebben.
  7. Zet opzij om af te koelen, verwijder het vanillestokje en roer er de pecannoten, de helft van de kaneel en de nootmuskaat door.
  8. Verwarm de oven voor op 175°C.
  9. Rol 1 vel bladerdeeg uit tot een vierkant en druk er met de rand van de springvorm een cirkel van 28 cm Ø uit.
  10. Bekleed een bakblik met bakpapier en zet er de ring van de springvorm op.
  11. Rol 1 vel van het bladerdeeg zo uit dat de springvorm er royaal mee bekleed kan worden en ± ½ cm van het deeg over de rand hangt.
  12. Leg het deeg in de vorm en vul hem met het pompoenmengsel.
  13. Leg de eerder gemaakte deegcirkel over de vulling.
  14. Stop de randen van de deksel tussen de vulling en de onderste deeglaag.
  15. Bestrijk de bovenkant met wat van het ei.
  16. Sla de overhangende deegrand (van de bodem) naar binnen.
  17. Knijp dicht en maak er een mooi randje van.
  18. Gebruik eventuele afsnijdsels voor een versiering.
  19. Verwijder de rand van de springvorm en bestrijk de rest van de taart ook met ei.
  20. Bak in het midden van de oven in 30-35 min. gaar en goudbruin.
  21. Neem uit de oven en laat ± 15 min. afkoelen.
  22. Klop vlak voor het serveren de room met de basterdsuiker, de rest van de kaneel en de calvados lobbig.
  23. Snijd de pie in mooie punten en serveer met de room.

Tekst en vertaling receptuur Dosia Brewer | Fotografie Melina Hammer

Lees ook:

Crostata van pompoen en rozemarijn  Mini-appeltaartjes