Wat hebben jullie ons verrast tijdens de Seasons appeltaartwedstrijd op Landgoedfair Mariënwaerdt! Drieënvijftig heerlijke taarten werden op vrijdagochtend 18 augustus ingeleverd. Het was lastig kiezen uit alle bijzondere creaties, maar na veel wikken en wegen, zorgvuldig proeven (en nog eens, en nog eens…), kwam er een unanieme winnaar uit de bus: Marieke Weemaes met haar goddelijke appeltaartjes, die iets extra’s hadden door de walnoten, specerijen en mooi glanzende glazuur van abrikozenjam. Op nummer twee eindigde mevrouw Tilleman uit Ommeren en de derde prijs ging naar Nelleke Verlaan. In de jury zaten finalist van Heel Holland Bakt Guido Camps, barones Nathalie van Verschuer, Seasons-hoofdredacteur Fanny Glazenburg en Seasons culinair redactrice Dosia Brewer. Dosia: “Wij vonden deze appeltaart het allerlekkerst! Bijzonder is de subtiele smaak van de kardemom in de vulling. Dat maakte de appelstukjes lekker fris en kruidig van smaak. De walnoten gaven een lekkere crunch, maar overheersten niet. Het deeg met een hint van gember was lekker en mooi gebakken en de verhouding deeg-vulling was precies goed. Echt een toptaart!”
Zo maak je het winnende recept zelf:
Appeltaartje met walnoten en kardemom Recept voor 2 kleine taartjes Ingrediënten Voor het deeg:
- 350 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- Smal stukje gember van 4 cm, geraspt
- 1/4 tl zout
- 125 g witte basterdsuiker
- 25 g vanillesuiker
- 1/2 ei, losgeklopt
- 250 g boter, op kamertemperatuur
Voor de vulling:
- 70 g donkere rozijnen
- 3 el calvados
- 750 g fris-zure appels
- Rasp van een grote citroen
- 70 g walnoten, grofgehakt
- 2 tl gemalen kardemom
- 1 tl kaneelpoeder
- 3 el custardpoeder
- 3 el witte basterdsuiker
Overige benodigdheden:
- 2 springvormen van 16 cm ø
- 1/2 ei, losgeklopt
- Boter om de vorm mee in te vetten
- 75 g abrikozenjam
- scheutje citroensap
Bereiding:
-
- Doe voor de vulling de rozijnen in een kom met de calvados om te wellen.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er snel een mooie bal van.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de randen in met de boter.
- Kneed het deeg nog even door en rol ¾ ervan uit tot een dikte van ± 4 mm.
- Bekleed hier de springvormen mee.
- Maak voor de vulling de appels schoon en snijd ze in stukjes. Meng ze in een kom met de gewelde rozijnen, de rest van de calvados, citroenrasp, walnoten, kardemom, kaneel, custardpoeder en basterdsuiker.
- Doe de vulling in de taartvormen en druk stevig aan.
- Rol slierten van de rest van het deeg en leg ze in een ruitvorm over de taart.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
- Bak de taarten in het midden van de oven in 50-55 min. gaar.
- Laat de taartjes afkoelen en verwijder de springvormen.
- Verwarm in een steelpannetje de abrikozenjam met het citroensap al roerend en bestrijk er de afgekoelde taartjes mee.
Wat vinden jullie van het winnende recept?
Nog meer lekkere taartrecepten?
Zomerse aquareltaart met friszoete vulling van zelfgemaakte lemoncurd en bramen-frambozencurd Aardbeien-brownietaart Ahorn créme brûlée-taart