Pompoensoep is enorm populair en dat snappen we. Hij kan soms wél wat flauwtjes zijn. Maar dat is bij dit recept uit de pas verschenen Veganbijbel zéker niet het geval. Je voegt aan deze pompoensoep namelijk niet alleen een vleugje cayennepeper toe, maar ook pure chocolade. Dat oogt ook nog eens prachtig! Tessa Moorman, oprichter (en orthomoleculair voedingsdeskundige) van platform The Green Happiness over dit recept: “Chocolade in de soep een gekke combinatie? Wacht maar totdat je het geproefd hebt! De pure chocolade met een vleugje cayennepeper geeft deze simpele pompoensoep een spannende twist. Leuk om je gasten mee te verrassen.”
Pompoensoep met pittige chocolade
Soep | 4 personen | 20 minuten
Ingrediënten
- 1 tl kokosolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 wortel, fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 1⁄2 tl kaneelpoeder
- 1⁄2 flespompoen, ontpit en in blokjes
- 1 laurierblaadje
- 400 g tomatenblokjes
- 1 l groentebouillon
- 100 g extra pure chocolade (minimaal 75% cacao)
- 150 ml kokosmelk
- snuf cayennepeper
Ook nodig:
- knoflookpers
- blender of staafmixer
Bereiding
- Verhit de kokosolie in een soeppan.
- Fruit de ui, knoflook, wortel en de bleekselderij hierin zachtjes voor ongeveer 3 minuten.
- Voeg vervolgens de komijn en kaneel toe. Voeg de pompoenblokjes toe aan de pan en bak mee voor 2 minuten. Voeg vervolgens het laurierblaadje, de tomatenblokjes en de groentebouillon toe. Kook de soep voor 10 minuten op laag vuur.
- Laat de soep een beetje afkoelen en pureer met een staafmixer of in een blender tot een gladde soep.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de kokosmelk er samen met de cayennepeper goed doorheen.
- Verdeel de soep over de kommen en schenk de gesmolten chocolade over de soep.
Veganbijbel
Of je nu vegan bent, of vaak vegan eet: de Veganbijbel is hét kookboek om dan in huis te hebben. Het heeft een lekker handzaam formaatje en bevat ruim 150 recepten – opgedeeld in handige pijlers zoals ontbijt, taarten/cakes/muffins/scones, salades en bowls, soepen, avondmaaltijden en meer. Plantaardig eten is een makkie met deze lekkere keuzes, variërend van bietenburgers tot chocolademousse en van pompoenlasagne tot kaneelbroodjes. Ook heel fijn: de recepten zijn kort en helder en bij de how-to’s voorin zie je stap voor stap hoe je bepaalde veelgebruikte recepten in de plantaardige keuken zelf maakt – zoals meringue van aquafaba. The Green Happiness | Veganbijbel | Uitgeverij Carrera | € 33,99 | Meer info via thegreenhappiness.com, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & RECEPTUUR TESSA MOORMAN | FOTOGRAFIE JORIAN LUB | STYLING FEMKE PASTIJN