Winterpie met druiven-mostarda

Anne Bonthuis

10 januari 2017

Druk een Brit een deegroller in de hand en hij tovert in no time de lekkerste pie uit de oven. Gevuld met lamsvlees, kip of beef, of iets zoetsZo’n traditionele winterpie is net wat we nodig hebben dit koude seizoen.

Potdekseltjes

Kippen- en varkensvleespies met druiven-mostarda | Hoofdgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd: ± 30 min, rusttijd: ± 1 uur en 50 min, oventijd: ± 40 min.

Ingrediënten

Voor de mostarda

  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 50 g rietsuiker
  • 80 ml sherry-azijn
  • ¼ tl zwarte peperkorrels
  • ¼ tl cayennepeper
  • 3 takjes tijm
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 el Dijon-mosterd
  • 800 g rode druiven zonder pit

Voor de vulling

  • 800 g kipfilet, in kleine blokjes
  • 450 g varkensgehakt
  • 225 g pancetta, fijngesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el peterselie, fijngehakt
  • 1 handjevol elk: verse tijm en salie, fijngehakt
  • schil van 3 biologische citroenen

Voor het deeg

  • 60 g bloem + extra om te bestuiven
  • 60 g volkorenmeel
  • 45 g boter
  • 75 g reuzel (of boter)
  • 1 ei om te bestrijken
  • Ook nodig: 4 grote jampotten of weckpotten (± 10 cm Ø)
Holiday PiesBereiding
  1. Doe voor de mostarda alle ingrediënten behalve de druiven in een pan op halfhoog vuur en roer goed.
  2. Voeg de druiven toe en kook ± 10 min., of tot de druiven zacht zijn.
  3. Neem van het vuur en laat afkoelen op kamertemperatuur.
  4. Doe in een pot. De mostarda is in een goed afgesloten pot ± 2 weken houdbaar in de koelkast.
  5. Meng voor de vulling kip, varkensgehakt, pancetta, ui, knoflook, kruiden en citroenschil in een grote kom.
  6. Breng goed op smaak met zeezout en versgemalen peper en zet weg in de koelkast.
  7. Doe voor het deeg beide meelsoorten in een kom en wrijf er met de vingertoppen de boter door tot er kruimels ontstaan.
  8. Verwarm de reuzel in een pannetje tot ± 40°C.
  9. Breng in een andere pan 60 ml water aan de kook.
  10. Giet de reuzel in het water en roer goed door. Pas op, het kan spetteren.
  11. Voeg een snufje zout toe en giet het mengsel bij de deegkruimels.
  12. Meng door elkaar met een vork en kneed tot een soepele bal zodra het deeg koel genoeg is om mee te werken.
  13. Dek af en laat ± 20 min. rusten.
  14. Rol uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een rechthoek van ± ½ cm dik.
  15. Vouw dubbel door de onderste hoeken van de lange kant van het deeg naar de bovenste hoeken te brengen en dan het deeg dicht te klappen als een boek.
  16. Pak in plastic huishoudfolie en laat weer 20 min. rusten. Herhaal dit 2 keer.
  17. Houd ¼ van het deeg apart voor de deksels en rol de rest van het deeg weer uit tot het ½ cm dik is.
  18. Steek er 4 rondjes van ± 20 cm uit.
  19. Zet 4 grote jampotten of weckpotten (± 10 cm Ø) op hun kop en bestrooi met bloem.
  20. Leg er de deegrondjes op en strijk de plooien glad; zorg dat al het deeg ongeveer dezelfde dikte heeft.
  21. Snijd de naar beneden hangende deegrand af op ± 6 cm.
  22. Laat in de koelkast koud worden en opstijven in ± 10 min.
  23. Neem het deeg in een draaiende beweging van de potten af.
  24. Zet op een met bakpapier bekleed bakblik en laat weer afkoelen in de koelkast.
  25. Maak passende deksels van de rest van het deeg.
  26. Steek een klein rondje uit het midden van elke deksel zodat straks de stoom kan ontsnappen.
  27. Verdeel het vleesmengsel over de bakjes, bestrijk de randen met wat water en doe de deksels op de pies.
  28. Knijp de randen goed dicht en laat weer minstens 30 min. in de koelkast koud worden.
  29. Verwarm de oven voor op 200°C.
  30. Bestrijk de pies met het ei en bak in het midden van de oven in 30-40 min. gaar.
  31. Laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur en serveer met de druiven-mostarda.

Tekst en vertaling receptuur Dosia Brewer | Fotografie Melina HammerBekijk ook onze winterpie met banaan en gezouten karamel Holiday Pies