Yoghurtijs met aalbessen

Anne Bonthuis

18 april 2017

Voor dit heerlijke yoghurtijs met aalbessen heb je geen ijsmachine nodig! Je maakt het in 7 simpele stappen.  Nagerecht voor 4-6 personen Voorbereiding: ± 10 min. en 1 nacht invriezen Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 400 ml dikke yoghurt
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 bakje rode aalbessen
  • 2 el (citroen-kaneel)honing
  • blaadjes van 2 takjes citroenverbena

Bereiding:

  1. Klop de slagroom tot zachte pieken.
  2. Doe er de gecondenseerde melk bij en klop weer tot zachte pieken.
  3. Klop er nu ook de yoghurt en de citroenrasp door.
  4. Doe het mengsel in een diepvriesdoos en laat ± 1 nacht in de vriezer opstijven.
  5. Ris intussen de bessen en meng er de honing en de citroenverbena door.
  6. Laat ± 1 uur intrekken.
  7. Serveer de bessen bij het ijs.
Zelf milde bio-yoghurt maken?

Onze culinair redacteur Dosia Brewer gebruikte dit recept voor het ijs: Ingrediënten:

  • 1 l (volle) melk
  • 2 el biologische yoghurt

Bereiding:

  1. Breng de melk aan de kook in een steelpan.
  2. Laat ± 2 min. doorkoken en laat dan afkoelen tot ± 45°C of tot de melk nog zo warm is dat je je vinger er net 10 tellen kunt inhouden.
  3. Klop de yoghurt los met wat van de hete melk en roer dan alles goed door elkaar in de pan.
  4. Dek de pan af met een deksel en wikkel in een handdoek.
  5. Laat ± 8 uur of 1 nacht op een warme, tochtvrije plek staan.
  6. Giet over in een afsluitbare doos en laat koud worden in de koelkast.
  7. De yoghurt is ± 1 week houdbaar.
Yoghurt van een andere melk?

Niet alleen koeienmelk is geschikt voor het maken van yoghurt. Ook geiten- en schapenmelk vormen een prima basis. Mensen die overgevoelig zijn voor zuivelproducten met lactose kunnen geitenmelkyoghurt soms wel eten. Voeg dan voor het maken ervan een paar lepels geitenmelkyoghurt als cultuur toe aan geitenmelk.

Zelf hangop maken?

Bekleed een zeef met een dunne theedoek en schep de yoghurt erin. Laat hem vervolgens een paar uur boven een kom uitlekken en de hangop is klaar. Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Eric van Lokven | Styling Jet Krings | Bereiding Goran Todorovich