Samen met twee Italiaanse nonna’s (oma’s) een traditioneel Umbrische lunch bereiden, wijn proeven bij biologische wijnboeren, zelf truffels zoeken en aan het einde van de dag onder leiding van chef-kok Joop Zwiep een heerlijk driegangendiner koken. Dat beleef je allemaal tijdens deze Wine&Food reis in het betoverende groene hart van Umbrië. Seasons krijgt komend voorjaar een voorproefje!
Passie voor koken en lekker eten
Adje Middelbeek, eigenaresse van vakantieverblijf Podere del Buongustaio in Umbrië, heeft een grote passie voor koken en mooie lokale producten. Daarom organiseert ze samen met chef-kok Joop Zwiep een 7-daags programma, gericht op culi’s en kookgekken. Joop startte in 1993 restaurant Idylle in Zweeloo, dat in 1997 werd bekroond met een Michelin-ster. In 2007 besloot hij zich te richten op zijn andere passie: “Mijn kennis over producten en het pure bereiden ervan delen met de echte culi’s, mensen die van koken en bijzonder lekker eten houden.“ Dat doet hij in zijn kookatelier in Assen én tijdens de jaarlijkse Wine&Food reis in Umbrië, die dit jaar van 28 april tot 4 mei wordt gehouden.
B&B Podere del Buongustaio
Verscholen achter heuvels in het schitterende landschap van Umbrië ligt Podere del Buongustaio. Deze boerderij uit 1830 werd door Adje Middelbeek vanaf 2011 volledig gerestaureerd en omgetoverd tot sfeervol en rustig vakantieverblijf. “De Podere is de ideale uitvalsbasis voor Umbrië-verkenners en liefhebbers van het pure Italiaanse leven”, zegt Adje. “Oorspronkelijk, elegant en puur, met genoeg luxe om enorm te genieten.” De omgeving van de B&B, met wijn- en olijfboomgaarden, is schilderachtig mooi. Het huis grenst aan het oude dorp Montegiove, dat gebouwd is rond het 13e-eeuwse kasteel Castello di Montegiove. In de bossen bij het huis vind je veel soorten paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood en zwarte trompet. Ook truffels en kruiden kom je tegen. En tijdens een wandeling in de omgeving kun je plotseling oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, wolven, stekelvarkens, herten, reeën en fazanten.
Voorjaar in Umbrië
Het voorjaar is een heerlijke tijd in Umbrië. Het weer is er, zeker voor Nederlandse begrippen, al prachtig. Bijna zomers warm, maar met de kleuren en geuren van het voorjaar. Deze periode is bewust gekozen, zodat deelnemers aan de reis kunnen genieten van ontluikend voorjaar, het proeven van veel Italiaanse specialiteiten en zelf kunnen zoeken naar verse kruiden en eetbare bloemen. De verrukkelijke maaltijden die je ‘s avonds onder de bezielende leiding van Joop bereidt, nuttig je bij mooi weer op het terras van Podere del Buongustaio, met adembenemend uitzicht op het dal.
Programma 2019
Vanaf april tot november worden verschillende sagra’s gehouden in Umbrië. Dit zijn populaire lokale feesten, soms met een religieus karakter, maar meestal draaien ze helemaal om eten. Dit jaar neemt Adje alle deelnemers mee naar ‘Sagra degli Asparagi di Bosco’, een feest in het teken van bosasperges. Een ander programmaonderdeel dat elk jaar een groot succes is, is het bezoeken van een salumificio, waar Umbrische worsten en vleeswaren worden gemaakt. En natuurlijk het koken met de nonna’s, Italiaanse vrouwen met veel culinaire ervaring die hun keukengeheimen delen. Verder geniet je deze week van de betoverende tuin ‘La Scarzuola’, een proeverij van truffelproducten en wijnen en ga je zelf op zoek naar truffels, met hulp van Cavatore Alessio en zijn honden Luna en Pico. De truffels, maar soms ook kruiden en eetbare bloemen die je hebt gevonden, verwerk je ’s avonds met hulp van chef-kok Joop Zwiep in heerlijke gerechten. Bekijk het hele programma op de website van Podere del Buongustaio.
Prijzen en voorwaarden
Data: zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei 2019. Aantal deelnemers: Podere del Buongustaio heeft plek voor acht personen. Voor de andere deelnemers zijn er comfortabele appartementen bij Castello di Montegiove beschikbaar. Prijs: €1395, inclusief btw. Toeslag eenpersoonskamer: €25 per nacht. Of de reis definitief doorgaat, wordt halverwege maart 2019 bekendgemaakt. Bij boeking betaal je 30% van de prijs. Zodra de aanbetaling is ontvangen, wordt de reservering definitief bevestigd via email. Voor 31 maart 2019 betaal je een tweede termijn van 30% en het restbedrag bij aankomst.
Inclusief
• Ontvangst met prosecco • Zes overnachtingen op basis van twee personen en tweepersoonskamer • Bosasperges in Pietrafieta • Vijf kooklessen en driegangenmenu’s van chef-kok Joop Zwiep • Huiswijnen van het landgoed • Wijnproeverijen bij Vitalonga en Murogrosso • Proeverij in de truffelwinkel van Doreane Moretti • Proeverij bij Salumificio David Salumi • Alle lunches • ‘Pasta di Nonna’ • Bezoek Scarzuola
Exclusief
• Reis naar Podere del Buongustaio en terug • Persoonlijke uitgaven
Lees ook:
Reizen: Staffa voor de westkust van Schotland Binnenkijken: sfeervol gastenverblijf Lapland Reizen: De Farne Islands voor de kust van Engeland