Mosselen: een perfect gerecht voor in de zomermaanden. Je vindt ze in talloze restaurants (met name in Zeeland), maar wist je dat ze ook heel goed zelf kunt bereiden? Bijvoorbeeld met dit heerlijke recept.
Recept voor mosselen met pit
In dit gerecht zijn heerlijke invloeden uit Thailand en Vietnam te proeven. Het zijn smaken die veel in de Nieuw-Zeelandse keuken zijn terug te vinden. Vissaus, citroengras, basilicum en koriander geven de mosselen een lekkere dosis pit. Met kokosmelk als milde basis.
Wat is de beste tijd om mosselen te eten?
Je kunt mosselen het beste in het seizoen eten. Meestal loopt het seizoen van ongeveer half juli tot begin april. Best een hele tijd dus. Opvallend is dat de mosselen tegenwoordig het hele jaar door te vinden zijn in de supermarkt. Toch zijn ze volgens kok Sergio Herman, zo vertelt hij in zijn kookboek, van september tot november het állerlekkerst.
Dit heb je nodig:
Voorgerecht voor 4, of hoofdgerecht voor 2 personen
- 1 kilo mosselen
- stukje gember van circa 2 centimeter
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 stengel citroengras
- ½ bosje basilicum
- ½ bosje koriander
- 250 milliliter dikke kokosmelk
- 2 eetlepels vissaus (of naar smaak)
- sap en rasp van 1 limoen (+ extra om te garneren)
Zo kook je de pittige mosselen met kokosmelk
- Maak de mosselen schoon en verwijder exemplaren die na een ferme tik niet dichtgaan.
- Rasp de gember, snipper het sjalotje en pers het teentje knoflook uit.
- Snijd dunne ringetjes van de rode peper en het citroengras.
- Houd wat mooie blaadjes apart en hak de rest van de basilicum en koriander grof.
- Doe dit allemaal in een (mossel)pan en giet er de kokosmelk bij.
- Roer er de vissaus en het sap en de helft van de limoenrasp bij.
- Breng aan de kook en schep er de mosselen op. Laat ze met het deksel op de pan in 6-8 minuten gaar worden.
- Schud halverwege even door. De mosselen zijn klaar als de schelpen open zijn.
- Verdeel de mosselen over 4 borden en schep er wat van het kokosvocht bij.
- Garneer met koriander, basilicum, de rest van de limoenrasp en een paar extra partjes limoen.
- Geef pandanrijst bij de mosselen als deze als hoofdgerecht worden geserveerd.
Meer zomerse recepten?
Zalige zomerse salades
Zomerse gerechten: heerlijke recepten op een rijtje
5x recepten met aardbeien
TEKST EN RECEPTEN DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK | STYLING DÉSIRÉÉ VAN DIJK | BEREIDING SANDER DE PONTI | BRON ZEELAND.COM, CULY