filotaart met ricotta en citroen

Marene Hendriksen

9 februari 2019

filotaart

Seasons-columnist Jacques Hermus is niet alleen bevriend met de Britse tv-kok Nigel Slater, hij is ook fan van de boeken van deze echte winterliefhebber. Wij delen dit heerlijke recept met filotaart en ricotta uit zijn boek genaamd ‘Culinair Winterdagboek’.  Voor 6 personen ± 20 min. + oventijd ± 45 min. Laat de ricottataart een tijdje rusten voor je hem in punten snijdt. Het deeg zal in stukken uiteenbarsten, wat er mooi uitziet, en waardoor er krokante stukjes filo op de zachte, romige kwarktaart terechtkomen.

Ingrediënten taart

  • 90 g boter
  • 200 g filodeeg
  • 500 g ricotta
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 2 el honing
  • een snuf gemalen kaneel
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 75 g gekonfijte citrusschil
  • 75 g goudgele sultanarozijnen
  • fijne rasp van een citroen
  • fijne rasp van een sinaasappel
  • 2 afgestreken el bloem
  • vanille-extract
  • 70 g amandelmeel
  • Ook nodig: springvorm van 20 cm Ø

Garnering

  • 3 el honing
  • 2 el gehakte gekonfijte citrusschil
  • poedersuiker

taart taart taart

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de boter in een kleine pan smelten. Zet een bakplaat in de oven.
  2. Bekleed de taartvorm met een dubbel vel filodeeg en laat een deel ervan over de rand hangen. Bestrijk de filo met boter en vul de vorm met de overige filovellen, laat elk ervan zo nodig deels over de rand hangen en bestrijk ze steeds royaal met boter.
  3. Doe de ricotta, eieren, eidooiers, honing, kaneel en suiker in de kom van een keukenmachine en mix alles tot een gladde romige massa. Spatel de gehakte citrusschil, sultana’s, citrusrasp, bloem, 2 theelepels vanille-extract en tot slot het amandelmeel erdoor.
  4. Schep het ricottamengsel met een rubberen spatel in de beklede vorm. Strijk de bovenkant glad, sla voorzichtig de overhangende stukken filodeeg over de vulling naar het midden en draai het deeg daarbij zodat er luchtige filorozetten ontstaan.
  5. Bak de taart 40 tot 50 min. in de oven tot het deeg krokant is en de vulling redelijk stevig aanvoelt als je erop drukt. Haal de ricottataart uit de oven.
  6. Smelt de honing in een steelpan, roer de gekonfijte citrusschil erdoor en schep over het gebak. Bestuif de taart met poedersuiker en laat hem afkoelen voor u hem in punten snijdt.

TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE JONATHAN LOVEKIN

Lees ook:

Perentaart met zoute karamel en walnoten  Flensjestaart met bosvruchtenjam