Als je daslook eenmaal in je tuin hebt staan, kan het zijn dat je deze bodembedekker ineens overal terug vindt. En dat is maar goed ook, je kunt er namelijk lekkere gerechten mee maken. Natuurlijk delen wij een parel van een recept met je.
Eetbare bloemen
De plant doet het ’t best op een plek in de half schaduw of schaduw. Geef daslook een vochtige standplaats, het liefst onder bomen. De beste tijd om daslook (ofwel Allium Ursinum) te oogsten is april en mei. Zodra er witte bloemen verschijnen is het is het blad niet meer zo lekker. Maar de bloemen zijn ook eetbaar. De smaak van het groene blad komt in de buurt van een mix van knoflook en bieslook, de bloemen zijn wat scherper van smaak.
Zelf plukken
Heb je geen tuin of balkon, of wil je daslook niet in je eigen tuin? Officieel mag je in Nederland niet zomaar daslook plukken. Informeer daarom bij je gemeente of bij het natuurgebied of je wat van de stinsenplant voor eigen gebruik mee kunt nemen.
Recept
Daslook leent zich voor allerhande gerechten, en je vindt deze daarom deze maand allerlei recepten terug in het blad. Probeer in de zomer bijvoorbeeld ook eens de kreeftentartaar met daslookpesto met een goed glas rosé. Maar de telg uit de uienfamilie doet het ook goed in een gruyèrequiche:
Daslook-gruyèrequiche
Hoofdgerecht voor 6 personen ± 1 uur + rusten 70 min.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 160 g bloem + extra om te bestrooien
- ½ tl zout
- ½ tl suiker
- 110 g koude boter, in blokjes
- 2-4 el ijswater
Voor de vulling:
- 12 stuks daslook met bol
- ½ el olie
- 4 eieren (maat L)
- 120 ml slagroom
- 120 ml melk
- 125 g geraspte gruyère
- 1 tl zout
- ¼ tl peper
Ook nodig: bakvorm van 22 x 22 cm (of ronde springvorm van ± 24 cm), ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
Bereiding
- Doe bloem, zout en suiker in een grote kom. Wrijf de boter met je vingertoppen door het deeg tot er een fijn, kruimelig deeg ontstaat. Voeg beetje bij beetje water toe totdat je het deeg tot een bal kunt samenbrengen. Het mag niet nat en plakkerig zijn. Druk tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie ± 1 uur in de koelkast rusten en stevig worden.
- Verhit de olie in een koekenpan. Bak hierin op halfhoog vuur al omscheppend de daslook tot ze zacht zijn.
- Rol het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak tot een vierkant van ± 30 x 30 cm. Bekleed er de vorm mee en knip het overtollige deeg af met een schaar. Laat in de koelkast weer stevig worden.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de taartbodem 10-12 min. of totdat het een beetje goudkleurig begint te worden. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Klop in een kom de eieren, room, melk, gruyère, zout en peper door elkaar en giet in de taartbodem. Leg de daslook erbovenop. Bak in 15-20 min. goudbruin en gaar. Laat ± 10 min. afkoelen op een rooster voordat je quiche serveert.
PRODUCTIE TAVERNE AGENCY, HOUSE OF PICTURES | FOTOGRAFIE (CULINAIR) ELLEN SILVERMAN | LIFESTYLE EN STYLING ANNA KERN EN SANNA FYRING LIEDGREN
Dat smaakt naar meer:
Preirisotto met daslook Daslookpesto Burger van lamsgehakt met geitenkaas