Noorse koekjes van aardappel met rode-bietensalade

Laurence Talet

16 februari 2019

koekjes van aardappel

Een heerlijk recept uit de Noorse provincie Hordaland: aardappelkoekjes met een salade van rode bietjes. De vrolijke topping van crème fraîche, bieslook en zalmkuit maakt het gerecht onweerstaanbaar. 

Aardappelkoekjes met een salade van rode bietjes

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 rode bieten
  • 4 el olijfolie
  • zeezout, peper
  • sap van 1 limoen
  • 200 g vastkokende aardappelen, geschild en fijn geraspt
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • 2 eieren, geklopt
  • 3 el bloem
  • 2 el sesamzaad
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • 250 ml crème fraîche
  • 2 el verse bieslook
  • 100 g zalmkuit (potje)

koekjes van aardappel

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de bieten en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en wat zeezout.
  3. Rooster de plakken in 45 min. gaar, laat ze afkoelen en snijd de bieten in blokjes.
  4. Maak ze aan met wat limoensap, peper en zout. Bij gebrek aan tijd zijn gekookte bieten ook een mogelijkheid.
  5. Meng voor de aardappelkoekjes de aardappel, de bosui, de eieren, de bloem, het sesamzaad en de tijm.
  6. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en schep per keer 2 eetlepels van het mengsel in de pan.
  7. Druk dit voorzichtig plat. Herhaal dit. Bak de aardappelkoekjes op laag vuur in circa 6 min. aan beide zijden gaar en knapperig.
  8. Meng de crème fraîche met bieslook en breng op smaak met peper en zout. Schep wat bietensalade op de aardappelkoekjes. Doe hierop een schep crème fraîche en garneer met de zalmeitjes.

Lees ook:

Verwarmende wintersoepen 5 heerlijke havermoutrecepten Smashed avocado en zacht eitje met ansjoviskruim