De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag deze heerlijke ovenschotel met bloemkool en verschillende kruiden van René Albas, redacteur van Roots Magazine. René: ”Dit is mijn favoriete bloemkoolrecept vanwege de mooie combinatie van de bloemkoolsmaak met de verschillende kruiden. De ricotta is een eigentijdse en gezondere variant van het vroegere bloempapje. Ook de verschillende texturen (vlees, kool, amandelen) maken dit tot een spannend gerecht.” Recept voor 2 à 3 personen
Ingrediënten:
- kleine bloemkool in roosjes
- halve broccoli in roosjes
- 200 g lamsgehakt
- teen knoflook
- handje amandelen
- 150 g ricotta
- venkelzaad
- kerrie
- kurkuma
- gerookte paprikapoeder
- citroenpeper
- gedroogd en gemalen korianderzaad
- verse koriander
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Maak gehaktballetjes met uitgeknepen knoflookteen, citroenpeper, kurkuma, gerookte paprikapoeder en een lepel paneermeel.
- Bak ze vervolgens 5 minuten in (olijf)olie in de koekenpan.
- Bak de bloemkoolroosjes en de broccoliroosjes 5 minuten in (olijf)olie.
- Voeg tijdens het bakken kerrie, flink wat gedroogd korianderzaad en kurkuma toe.
- Vet een ovenschaal in met olie.
- Doe hier de bloemkool/broccoli in en daarbovenop de gehaktballetjes.
- Sprenkel er flink wat olijfolie over.
- Plaats het 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Rooster ondertussen de amandelen en knip de verse koriander.
- Maak de ricotta aan met gedroogde koriander.
- Vergeet niet flink wat venkelzaad en een klein scheutje olijfolie toe te voegen.
- Haal na 20 minuten de schotel uit de oven.
- Verdeel vervolgens de amandelen, koriander en de ricotta over het geheel.
- Serveer de schotel met bulgur of warm Turks brood.
Lees ook:
Erwtensoep met een kruidenkick en parmezaankoekjes Risotto van gort met pompoen Perenchutney met mango, rode peper en limoen