Lekker voor op brood, door een pasta of als dressing in je salade. Pesto is altijd een goed idee! Met dit recept kun je het heel gemakkelijk zelf gaan maken. Dat is gezonder en ook een stuk lekkerder. Succes! Veel mensen zijn dol op deze groene, Italiaanse saus. Niet zo gek want je kunt pesto op veel verschillende manieren verwerken in je maaltijd. Wist je dat er naast veel manieren, ook veel varianten zijn? Een aantal favorieten van ons zijn: peterseliepesto, daslookpesto en bladmosterdpesto.
Ingrediënten
- Keukenmachine
- 5 eetlepels geroosterde pijnboompitten (Cashewnoten kunnen ook)
- 60 gram Parmezaanse kaas in stukjes
- 1 teen knoflook (2 kan ook als je een knoflookliefhebber bent)
- 50 gram aan blad van de basilicumplant
- 13 eetlepels olijfolie extra vierge
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Rooster als eerste de pijnboompitten totdat ze mooi lichtbruin van kleur zijn.
- Mix vervolgens de geroosterde pijnboompitten, het teentje knoflook en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine tot een fijne, kruimelige substantie.
- Voeg nu de basilicum, zout, peper en olijfolie toe en mix alle ingrediënten nog even kort door elkaar. Je pesto is klaar voor gebruik.
- Doe het in een schoon potje dat je kunt afsluiten en schenk er een laagje olijfolie op. Op deze manier blijft het zo’n twee weken goed. Bewaar het potje wel in de koelkast.
Verwerk de pesto door een pasta, salade of serveer als spread voor bij het brood. Smakelijk! BEELD: ARTUR RUTKOWSKI, UNSPLASH Lees ook: Smakelijk recept van Leentje Speybroeck: Toast met erwtenspread en -scheuten Runderstoof en crôute: heerlijk recept van de bakker Efraïm Bolado Onze lekkerste en favoriete warme dranken om zelf te maken Januari bloemkoolmaand: bloemkoolsoep met knoflookcroutons Smakelijke volkoren speltcrackers met onder andere venkelzaad, sesamzaad en pompoenpitten heerlijk voorjaarsgerecht: toast met radijsjes, citroen, en avocado op zuurdesembrood