Januari bloemkoolmaand: pittige bloemkoolsoep

Laurence Talet

5 januari 2019

Pittige bloemkoolsoep

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag deelt coördinator Mariëtte Laan haar lievelingsrecept: een pittige bloemkoolsoep. ”Deze soep komt uit mijn nieuwe favoriete kookboek ‘De kunst van simpel koken’ van Alice Waters. Makkelijk te maken en het resultaat is een dampende bowl comfort food. Kun je me elke dag voor wakker maken.” 

Pittige bloemkoolsoep

voor ca. 2 l, voor 4 à 6 personen

Ingrediënten:

  • 60 ml olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 wortel, geschrapt en in blokjes
  • 1tl korianderzaad, gestampt
  • 1 tl komijnzaad, gestampt
  • 1tl chilipoeder
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl chilivlokken
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 takjes koriander, grof gehakt
  • 1 grote bloemkool, het groene blad verwijderd, grof gehakt (ca. 750 g)
  • 720 ml kippenbouillon
  • 720 ml water
  • dot yoghurt
  • limoen
  • verse koriander of munt

Pittige bloemkoolsoep

Bereiding

  1. Verhit in een soeppan met dikke bodem de 60 ml olijfolie.
  2. Bak daarin, al roerend, op halfhoog vuur: de ui, wortel, korianderzaad, komijnzaad, chilipoeder, kurkuma, chilivlokken, zout, peper. Bak de groenten zacht maar niet bruin.
  3. Voeg toe: de verse koriander, de stukken bloemkool, kippenbouillon en het water.
  4. Breng de vloeistof, af en toe roerend, aan de kook.
  5. Zet het vuur laag en kook de bloemkool in ca. 30 min. heel gaar.
  6. Roer de soep krachtig door met een lepel of garde om hem grof te pureren. Voeg eventueel wat bouillon of water toe als de soep te dik is.
  7. Proef de soep en breng zo nodig op smaak.
  8. Serveer de soep heet en garneer elke portie met een dot yoghurt, wat gehakte koriander of munt en een kneepje limoensap.

Recept: ‘De kunst van simpel koken’, Alice Waters, ISBN 9789038805597, uitgegeven door Nijgh & van Ditmar

Lees ook:

Macadamia-hummus Garnalenkoekjes met venkelblad Quiche Nicoise